KONSTNÄRER

 

I år gör Live Action det igen. Uppfinner sig själv med ett program som fullständigt skiljer sig från tidigare års upplagor. Som blandar konstnärer från olika generationer, high tech med no-tech, konceptuellt med visuellt, ljud med tystnad. Mindre kända med internationella stjärnor, ja LA 7 har det hela. "Det är alltid en enorm tillfredsställelse", påpekar LA's curator Jonas Stampe, "att kunna presentera ett så stort antal framstående konstnärer från så många olika kulturer och bakgrunder. Det är bara en helt överväldigande känsla att se all denna kreativitet samlas här i Göteborg under dessa dagar, ja det är helt fantastiskt". 

Ja verkligen, LA 7  ommer att presentera konstnärer från USA, Indien, Kina, men också Egypten och Kanada, Spanien, Irland, samt Frankrike som är denna sjunde upplagas honnörsland. Det franska laget kommer att representeras av en yngre generation, jämte en legend som Joël Hubaut som trots sina 40 år på området gör sitt första framträdande i Sverige på LA 7.

Live Action vill fortsätta att vara autentiskt och enkelt, i förhållande till mainstreamens marknadsförings principer. LA ser det som en tillgång att vara publiktillvända. "Vi är verkligen fästa vid tanken om mänsklig storlek och ser det som en princip för vår uttalade vilja att föra ut performancekonsten med dess inneboende frihets idéer till folket på gatan. Men med ett program som kommer att skapa historia, med konstnärer som är avant-garde, som går borton mainstream majoriteten, som inte ens dagens muséer och konsthallar vågar ta i, som inte passar in i deras ramar, men med verk som skapats för att stimulera en växande publik. Och som en dag kommer att ses för vad de är, banbrytande."

 

_MG_9000
Monali Meher. Visiting Pearl. Guangzhou Live. 2011. © Guangzhou Live.