XIAO Lu

 

XIAO Lu, Kina

 

XIAO Lu har varit en explosiv kraft på den kinesiska konstscenen ända sedan det kinesiska nyåret 1989, då hon gick in på vernissagen till Kinas första större offentliga utställning av nutidskonst i Pekings National Gallery of Art och avlossade två skott med en skarpladdad pistol på sin installation Dialogue. Hennes aktion har blivit historisk inte bara för att utställningen omedelbart stängdes, och konstnärinnan arresterades och därefter såg sig tvungen att emigrera till Australien. Men framförallt för att det av många har tolkats som en föraning, ja en profetia, av studenternas ockupation av Tiananmen och den efterföljande brutala repressionen. Xiao Lu konstnärliga tystnad i Australien varade, som Marcel Duchamp’s, i femton år. När hon återvände till Peking hade hennes tidigare pojkvän lagt beslag på hennes aktion och var den som jämt talade till media, och sa att det var han som var upphovsmannen. Något hon tyst accepterade pga sin kärlek, tills dess att hon slutligen bröt upp. Konsthistorikernas politiserade tolkning av hennes verk är naturlig. Att hennes egen intention med sina två pistolskott var en ren personlig och symbolisk uppgörelse med ett övergrepp gör inte verket desto mindre viktigt, något hon också mycket väl har beskrivit i sin självbiografiska bok Dialogue.

Könsfrågor och jaget har varit ett återkommande tema i Xiao Lu’s verk ända sedan Dialogue, som exempelvis i Sperm (2006) om hennes misslyckade försök att finna en sperm donator, men också Wedding i vilket hon dokumenterade sina fiktiva försök att bli gift. Trots att Xiao Lu aldrig har sökt efter skandalen har den alltid kommit till henne. Som i Venedig 2013 där hon i utställningen Canal Grande vid Museo Diocesano, som hennes syster Xiao Ge var curator för blev censurerad av museipersonalen. De avlägsnade helt sonika hennes konstnärliga material, den jord/gyttja hon hade fått transporterad från sin hemstad Hangzhou och som hon skulle täcka sin kropp med för att senare simma i kanalen utanför muséet i en reningsprocess. Vilket fick henne att istället göra den naken i katolska muséet. Skandalen var ett faktum.

För vidare läsning, se gärna Dan Jönsson's artikel i DN från festival Guangzhou Live Kinesisk performance gäckar censuren.


Xiao Lu. Open-Closed. Guangzhou Live 4. 2014. Canton.