Rainer PAGEL

 

Rainer PAGEL, Germany

Bor och arbetar i Belfast, Nord Irland.

Rainer Pagels inledde sin konstnärsbana i Hamburg i slutet av 60-talet och början på 70-talet där han inspirerades av konstnärer som Bazon Brock, Max Bense, och därpå i Belfast av Alastair MacLennan, Adrian Hall, Tony Hill och Dr Slavka Sverakova. Den som dock förmodligen främst påverkade hans konstsyn och utveckling som konstnärer var vännen och läraren Joseph Beuys. Det var på Beuys personliga inbjudan och inrådan som Pagel tog del i den nordirländska workshopen vid Documenta 6 i Kassel 1977. Kort därpå var han med om att grunda programmet Art and Research Exchange i Belfast som var ett nyckelprojekt i utvecklingen av nya konstnärliga metoder på Nord Irland.

Tillsammans med bl.a. Alastair MacLennan och Brian Connolly var Rainer Pagel också en av initiativtagarna till performancekonst kollektivet Bbeyond som grundades i Belfast år 2000. Pagel har presenterat sina performances på festivaler och i soloutställningar på Irland och i Storbritannien, men också vid Infr’Action Sète, Open i Beijing och Infr’Action Venice.

Pagels konstnärliga verksamhet är till sin kärna en kommentar kring olika trossystem, samhällshändelser, den politiska utvecklingen och mänsklig interaktion. Performancekonsten tillåter honom, som han säger ”att använda processen för att visa på hur vår värld förändras medan vi inte tittar, och hur vi kan misstolka vad vi inte har sett men tror att vi verkligen känner till”.

Rainer Pagel. Tied To Riches.   Guangzhou Live 2011. © Guangzhou Live & the artist.
Rainer Pagel. Tied To Riches. Guangzhou Live 2011. © Guangzhou Live & the artist.