Jinling DONG

 

Jinling DONG, Kina

Född 1986 I Jiangsu provinsen. Bor och verkar i Peking.

”Bortsett från min fars envälde, har det alltid funnits en aura av förtvivlan mellan mig som individ och familjelivet. Mina sociala erfarenheter när jag blev vuxen förstärkte min movilja till makt och våld. Vare sig makten och våldet handlar om sex, personliga relationer, familjen, eller för den delen staten, etnicitet och religion. "

Jinling Dong utexaminerades 2008 från Yunnan Universitetets avdelning för konst och arbetar såväl med foto, video som performancekonst. Som en starkt konceptuell konstnär väcker hon genom enkla handlingar och installationer en poesi som går bortom det som vi tycks se. Hon når ut till vår fantasi genom metaforer som vi alla kan förstå. Vare sig det är en överdimensionerad stol som hon målar svart i ett tomt landskap, eller den enkla handlingen att slå en 3 meter lång bambu stång i marken tills den är krossad i bitar...

Hennes fotografiska verk She Paints a Chair (2012) blev utvald till utställningen Inward Gazes : Documentaries of Chinese Performance Art, Macao Museum of Art. Jinling Dong har deltagit i utställningar och festivaler som NIPAF (2014), DigitaLive (2013/14), Guangzhou Live (2013), TORA TORA TORA: Chinese Cutting-Edge Photography Exhibition vid Three Shadows Photography Art Center i Beijing,  “Changsha" Live Art Festival (2010) samt vid the New Millennium Center For Contemporary.

Hon deltog i den nionde upplagan av Live Action 2014. Jinling Dong representeras av de Sarthe Gallery, Hong Kong och hade sin senaste soloshow på de Sarthe Gallery i Peking 2018.

Play video

Jinling DONG. Construction. Guangzhou Live 4. © Ou Zhihang & Guangzhou Live.