Julien BLAINE

 

Julien BLAINE, Frankrike

 

Född 1942, bor och verkar i Ventabren, Frankrike.

Julien Blaine är en av de mest enastående franska poeterna. Arvtagare till både Dada och lettrism, gav han upphov till ett mycket stort antal experiment som syftade till att bryta de traditionella semantiska medlen och användningen av ett automatiskt språk. Blaine’s poetiska semiotik, ljudpoesi, är intentionellt spektakulära på sitt eget sätt, och vädjar starkt till en kroppslig närvaro och en röst modulering, som liknar de metoder som använts i modern musik. Blaine är en av de ledande huvudpersonerna i fransk performancekonst sedan 1960-talet.

Gest, andning och energi präglar Julien Blaine’s tilltal. Förutom hans metafysiska dikter och hans semiotiska poesi, använder han hela sin kropp till att förlänga ett tänkande bortom orden. Detta är uppenbart i hans poetiska gest som är oskiljaktig från hans engagemang för poesi i allmänhet.

Utgivare / grundare av tidskriften Doc (k) s (senare övertagen av Akenaton), har Blaine rest runt i världen i årtionden, i sökande efter en grundläggande efter poesi, att ge röst åt motståndare, dissidenter och offer för de mest totalitära regimer. Julien Blaine är medskapare av det internationella centret för poesi i Marseille och VAC (Ventabren Contemporary Art). Han är även författare till en mängd böcker inklusive Ch'i (Unfinitude Ed.Nèpe), Jag i Marseille (Ed.Cornaway), Before Variants (Ed.AIOU) ...


Julien Blaine, Frankrike. GUangzhou Live 4. December 2013. Kanton.