KONSTNÄRER

Vi är ytterst nöjda med att även i år kunna presentera ett högst diversifierat program med konstnärer från Portugal, Kanada, Bulgarien, Taiwan, Irland, Ungern, Storbritannien, Finland, Norge, Danmark, Spanien, Kina och för Live Action ett nytt land, Turkiet. De flesta är välkända på performancekonstens internationella scen, även om vissa är mindre kända. Men av skäl som inte har någonting att göra med deras konstnärliga talang som exempelvis Dong Jingling från Peking och Liu Wei från Chengdu.

Om Live Action utgår ifrån att vara en konstmanifestation där till och med de mest kunniga proffsen skall kunna upptäcka nya talanger. Så är det för att vi ser festivalen som ett event som inte enbart skall presentera redan erkända konstnärer, men också ge möjlighet åt en internationell exponering för konstnärer som ännu inte har fått den uppmärksamhet de förtjänar. Det är inte rättvist att här uppmärksamma någon konstnär före någon annan, istället låter vi er upptäcka de olika konstnärerna här även om det inte i någon grad kan jämföras med att erfara deras verk live.

Inte desto mindre vill vi nämna att vi är ytterst glada att kunna presentera en konstnär som Erdem Gündüz från Turkiet. Inte för att han blev internationellt uppmärksammad för det verk han gjorde på Taksim torget i Istanbul under revolten i juni 2013, men pga verkets geniala enkelhet. Ett arbete som teoretiskt och i praktiken överbryggade klyftan mellan liv och konst, och engagemeng i samhällets utveckling, mellan politik och konstnärligt skapande, och som är ett exempel för andra att följa… Ett verk som verkligen står ut i en tid i där samhällets mörka och konservativa krafter, inte minst i Europa, reducerar den frihet som tidigare generationer så hårt kämpade för att vinna.

Jinling
Jinling DONG, China. Construction. Guangzhou Live 4. November 2013. Photo credit : Ou Zhihang.