Norbert Klassen, Schweiz

Född 1941, bor och arbetar i Bern.

Norbert Klassen är en pionjär inom schweizisk performancekonst, och en av de viktigaste konstnärerna ur sin generation i Europa. I sina starkt experimentella och interaktiva verk mixar han drama, spoken word och performancekonst med ett formspråk av mindre handlingar. Han blandar humor med allvar på ett mycket poetiskt och visuellt sätt.

Ett återkommande tema i många av hans verk är konstvärldens vokabulär och marknadsmekanismer som han behandlar med humor men också djup reflektion.
Klassen har en stor respekt för publiken och dess kapacitet att vara selektiv, att ta sig an visuell och annan information samt att dra sina egna slutsatser. Han ser sina performances som dialoger med publiken, som i hans ögon aldrig är en ren bekvämlighet. Istället ser han dem som en aktivt deltagande part av sina performances som han kan agera med och som tillåts att hjälpa till att forma hans starkt utåtriktade verk.

Förutom att ha undervisat i performance och teater vid Skolan för experimentell design i Zürich, har Norbert Klassen även organiserat flera performancekonst festivaler, som exempelvis BONE I Bern. Han är dessutom en av grundarna av det legendariska performancekonst kollektivet Black Market International.
_DSC0145
Norbert Klassen. Infr'Action - Festival International d'Art Performance. Sète. 2007. © Stein Henningsen & Infr'Action.