Esther Ferrer, Spanien

Född 1937 i San Sebastian. Bor och arbetar i Paris.

Esther Ferrers' arbete spänner över fyra decennier av internationell avantgarde verksamhet. Internationellt känd för sitt arbete som performancekonstnär, både som självständig konstnär och som medlem av den inflytelserika spanska gruppen ZAJ, har hon även konsekvent arbetat med installationskonst. Hon har ställt ut sina verk över hela världen, och representerade Spanien på Venedig biennalen 1999.  2008 tilldelades hon Premio Nacional de Artes Plásticas, det Nationella Priset för Bildkonst, av det Spaniens kulturdepartement.
Esther Ferrers' installationer växer ibland fram ur hennes performancev erk och ibland är det motsatta fallet. Hon konstaterar dock att för henne är performancekonst och installation oskiljaktiga: "Liksom två sidor av ett mynt."
Oberoende av den formella kontexten, kan Esther Ferrers' verk ses som en viss typ av minimalism där en extrem rigör integreras med det absurda.
David Perex har påpekat att "medan konstnären omsorgsfullt placerar ett stort glas på sitt huvud, försöker vi finna de dolda mekanismer som gjorde att objektet valdes ut. När vi går in i denna hemlighetsfulla dynamik försöker vi tvångsmässigt att upptäcka det existensberättigande, som i logikens språk och förnuftet syntax kan motivera - även på ett rått och klumpigt sätt - vad som i sanningens namn alltid är omotiverat: förekomsten av vissa saker som, trots att det får liv genom vår närvaro, alltid är helt oberoende av den."
DSCF5807
Esther Ferrer. Infr'Action - Festival International d'Art Performance. Sète. 2006. © Stein Henningsen & Infr'Action.