Linda Mary MONTANO

 

Linda Mary MONTANO, USA

Född 1942, bor och verkar i New York.

Linda Mary Montano är en banbrytande konstnär inom performancekonst och hennes arbete har sedan mitten av 1960-talet även varit avgörande för utvecklingen av videokonst. En av hennes avgörande teman har varit att upplösa gränserna mellan konst och liv, har Montano fortsatt att aktivt undersöka sin konst/liv genom delade erfarenhet, roll spel, och intrikata livsförändrande ceremonier, av vilka några har varat i sju år eller mer. Hennes konstverk är brutalt självbiografisk och tar ofta upp en personlig och andlig förvandling.


Montano’s första betydande perforamnce, Chicken Woman (1972) utgick från hennes examensutställning (MFA) i skulptur (1969) vid University of Wisconsin, Madison, i vilken ställde ut nio levande kycklingar i tre 2,4 x 4,9 m minimalistiska hönsnätsburar på taket av utställningsbyggnaden under titeln "The Chicken Show".

Efter att ha träffat den taiwanesiska performancekonstnären Tehching Hsieh skapade de ett kollaborativt historiskt och verk tillsammans i vilken de två konstnärerna var bundna till varandra med ett rep 24 timmar om dygnet under ett helt år (från den 4 juli 1983 till den 3 juli 1984).
Från 1984 och framåt skapade Montano ett annat ambitiöst projekt med titeln "Seven Years of Living Art", i vilket hon bodde i sitt hem i Kingston klädd i strikt monokromatiska kläder, tillbringade en del av varje dag i ett enfärgat rum och lyssnade till en specifik angiven ton, som alla motsvarade de energigivande egenskaperna hos en specifik chakra. Hon ändrade färg varje år, och efter det att projektet avslutades följde hon upp det med "Another Seven Years of Living Art", delvis till minne av sin mor, Mildred, som dog 1988 av tjocktarmscancer. Den här gången använde hon inte några färger, men valde istället att fokusera på samma chakra.

På senare år har Montano fokuserat på frilans undervisning i performance och att rådge människor genom att praktisera Art/Life Counseling, en teknik hon utvecklade under 7 år på The New Museum i New York för vilket curatorn Marcia Tucker byggde ett särskilt privat rum som tillät konstnären att rådge människor en gång i månaden i en fönster installation som målades om varje år i samma färg som de kläder Montano bar under året.

Montano’s inflytande är omfattande - hon har presenterats av ett flertal muséer inklusive The New Museum i New York, MOCA San Francisco och ICA i London.

Se mer på konstnärens egen hemsida.

Play video

Linda Mary MONTANO
Linda Mary MONTANO