Wathiq AL-AMERI

 

Wathiq AL-AMERI, Irak/Schweiz

Bor och verkar i Zürich, Schweiz.

Wathiq Al-Ameri och Ali Al-Fatlawi tilldelades 2011 Performance Schweiz priset 2011, samt följande år 2012 det prestigefulla Swiss Art Award.

De två konstnärerna samarbetar som en del av studio Urnamo som grundades 2002. De har känt varandra sedan barnsben och studerade tillsammans vid Bagdads Konstakademi i Irak. 1994 bestämde de sig för att resa ut på en Odyssee. Med falska papper och med bara 3 US dollar på fickan, korsade de gränsen till Jordanien. Där arbetade de som kopister och reproducerade klassiska arabiska målningar för att tjäna tillräckligt med pengar för att kunna resa vidare till Sudan och ta en lastbil genom Sahara in i Libyen för att slutligen nå fram till Schweiz. Där grundade de två konstnärerna studio Urnamo med idéen att fortsätta att utveckla sitt skapande genom samarbete. Båda har tagit examen från F+F Konst & Media akademin i Zürich. Det är första gången som deras verk presenteras i Sverige.

 

Konstnärs statement :

De performances som vi presenterar sedan 10 år har samma grundläggande idé. Vi vill finna ett material med vilket vi är som en substans. Men också kombinera detta med den plats vi befinner oss på, för att på så vis presentera olika bilder. Påverkar det vårt arbete negativt eller positivt? Frågan kan ställas. Säkert, är dock, att handlingen genom de många olika sorters innehåll, och olika tidigare konstverk, skiljer sig åt. Det stora antalet material som löper från tid och rum och de möjliga ämesområdena är outtömliga, och gör alltid handlingarna förnyade och uttrycksfulla. Samma verk kan vara montont, och inga förändringar kanske uppfattas i de resulterande bilderna. Men dessa bilder av ett verk vore inte möjliga i en annan konstform.

Vi anser att performancekonstverket som helhet är utformat för att framställa bilder, men också ögonblick utan bilder. I denna form av experimentellt arbete i vår framställan kommer alla bilder, stunder och förändringar ; att försvinna och slutligen endast vara kvar i våra minnen. Vi hoppas att det är detta som publiken kommer att erfara. Tillsammans, har alla bilder av en performance, som mål det föreliggande ämnet. Ni kommer att välkomnas av bilder översatta genom känslor och inte genom intellektet. Detta gör en ren förmedling möjlig.

Play video

Wathiq-Al-Ameri
Wathiq Al-Ameri. Irak/Schweiz. Guangzhou Live 3. November 2012. © Guangzhou Live and the artist.