LA 10

Live Action firar sitt tio års jubileum med att utveckla sin vision i en kontinuitet. Nya banbrytande projekt och samarbeten, internationella i lika hög grad som regionala är planerade för de närmaste åren. Under de senaste tio åren har vi redan genomfört flera visioner och idéer som först tycktes omöjliga. Vi har producerat framgångsrika event och projekt globalt, från New York, Paris, Venedig och Kina likaväl som lokalt i Göteborg, Vara, Lidköping eller för den delen i Borås. Inför 2016 ser vi fram emot att att genomföra ett nytt banbrytande internationellt projekt som en fortsättning på den 11e upplagan av Live Action. Ett projekt som stimulerar oss att förändra våra invanda beteenden och förnya vår tanke på mobilitet.

Live Action är ett evenemang som söker att upptäcka det nya, men som också vågar att ta risker. En festival som kan presentera verk av KLF legendaren, jämte den kinesiska feministen Xiao Lu. Eller för den delen den turkiska aktivisten Erdem Gündüz, också känd internationellt som the Standing Man från protesterna vid Taksim torget i Istanbul i juni 2013.

Till vårt 10 års jubileum har vi beslutat att göra en genomgripande förändring av vår event design. Vi fortsätter med det simultana utomhus programmet Common Ground, som söker ge uttryck för en sann kulturell demokrati och en grundpelare i vår vilja att föra ut nutidskonst till allmänheten. Däremot har vi gjort en viktig förändring av vårt kvällsprogram genom att reducera antalet konstnärer från arton till tio och samtidigt förlänga det från tidigare tre dagar till fem. För att kunna presentera två konstnärer och två verk per kväll, istället för tidigare sex.

Orsaken till denna förändring är inte enbart en vilja att undersöka ett nytt format i hur man kan presentera performancekonst, men i synnerhet för att kunna ge varje konstnär och dennes individuella verk ett högre fokus. Något som vi är övertygade att såväl konstnärer som publik kommer att uppskatta.

Men den banbrytande utvecklingen i denna tioende upplaga av Live Action är vår nya fem veckor långa programdel Live Time, var grund tanke vi har formulerat som förlängd publik tid. Live Time presenterar framstående internationella konstnärer som skapar live utomhus under 72 timmar vid utvalda platser i Göteborgs stadsrum. Live Time presenterar fem konstnärer under lika många veckor och startar den 30 juli och avslutas den 30 augusti.

Live Action inkluderar i år även programdelen Live Talk en serie konstnärspresentationer på Röda Sten och Stadsbiblioteket, med den dansk filippinska konstnären Lilibeth Cuenca Rasmussen och stadens egen son Joakim Stampe på Röda Sten, samt de två legendariska konsnärinnorna indonesiskan Arahmaiani och kinesiskan Xiao Lu på Stadsbiblioteket.

Till Live Actions 10 års jubileum har vi även producerat utställningen Live Global som kommer att visas på Stadsbiblioteket från den 4 till den 16 augusti. En utställning bestående av storformat foton av performancekonstnärer från hela världen.


XIAO Lu, China. Open-Closed. Guangzhou Live 5. December        2014. Canton.
Jörgen SVENSSON. The Wedding. Live Action                    New York 2010. Scandinavia House.