HAPPINESS, WITHIN AND WITHOUT

"Happiness, within and without" är temat för denna 19:e upplaga av Europas främsta internationella performancekonstfestival, Live Action, kuraterad av Jonas Stampe, senior curator och senior forskare vid Red Brick Art Museum i Beijing. I 19 år har festivalen utforskat samtidskonstens förmåga att möta och engagera medborgarna på gatan genom en unik utställningsmodell som presenterar konst både inom konstinstitutionens trygga väggar för en intim artikulation och upplevelse, samt i det gemensamma utrymmet av offentliga platser, där den erbjuder oväntade estetiska och konceptuella upplevelser till dess invånare. I detta utmärker sig Live Action som ett evenemang som aldrig kompromissar med sina två huvudsakliga egenskaper: att vara avantgarde och populär, genom att placera konst på gatan, bland invånarna. Artikulerar humor, glädje och engagemang, men givetvis också den allvarlighet med vilken samtidskonst kan förstå världen. I år är inget undantag.

Men varje upplaga är speciell på grund av de individuella konstnärer som bjudits in, deras originalverk och deras personliga bakgrunder. Varje konstnär kommer med en berättelse, berättande eller inte, men en berättelse om livet med konst förkroppsligad i en handling. De spelar inte eller agerar, de representerar inget eller ingen, utan artikulerar sina idéer och känslor genom sitt eget varande. Det är denna uthålliga kontinuitet och årliga förnyelse som gör Live Action till en så enastående upplevelse, där konstnärer presenteras för första gången och andra återvänder för att visa upp nya verk. I ett program som söker mänsklig excellens snarare än konstnärliga misslyckanden, med andra ord, konst som vågar vara sig själv och inget annat.

Under åren har Live Action experimenterat med olika presentationsformat, svarat på frågor om tid och närvaro, arbetat med det flyktiga inom samtidskonstens kontext, där objektet är kung. Men också i medveten användning av olika kontexter av offentliga platser och i samarbeten med olika konstinstitutioner. Efter nästan två decennier av existens, tror vi att vi har hittat vår egen modell och struktur. Åtminstone har vi hittat ett hem i samarbetet med en uppskattad och stabil konstinstitution, 3e Våningen, som delar liknande värderingar om att främja en attityd av konst som experiment och poetisk kunskap. Att ha hittat tre offentliga platser i Göteborg, var och en med en mycket distinkt mänsklig karaktär. Med Stadsbiblioteket som en symbol för folkbildning, som lockar användare med liknande kulturella och intellektuella intressen. Eller Bältesspännarparken som en vacker urban miljö av meditativ stillhet och naturlig inramning, och i kontrast, Brunnsparken med sin bullriga, folktäta, populära, multikulturella atmosfär i en knutpunkt för bussar och spårvagnar som kopplar samman staden med förorterna, men också som en mötesplats och ett verkligt forum för demokrati och yttrandefrihet.

"Inget experiment! Ingen upplevelse!" skrev Yu Hata, en berömd japansk entreprenör och utvecklare av hologramteknologi, till mig för några månader sedan, ett enkelt men kraftfullt motto som kombinerar vetenskap och konst, och man kan säga livet. Vi måste blanda dessa kryddor för att veta hur maten smakar. Samma sak gäller för teknologi och konst: om jag inte skriver denna mening, utför denna handling eller skapar detta objekt, kommer jag inte att veta något mer. Nya upplevelser och ny teknologi uppstår från nya experiment, trots metodologiska skillnader. Denna banala sanning måste förstås i dess mest djupa mening. Om vi inte försöker, kommer vi inte att veta. Det är så enkelt.

Det är ett motto som Live Action reflekterar över i en tid som domineras av chatGPT och folkmord, av AI och 1360 kg bomber som utplånar hela civila befolkningar. I en sådan tid är det vår sociala plikt att ge mänskligheten en röst som varken är spektakulär eller ett spektakel, utan helt mänsklig. Att ge den konstnär som vill tala sin yttrandefrihet utan rädsla för repressalier eller censur. Det är allas val att tala om de grymheter som sker, men ingen har valet att ignorera dem heller. Live Action är en symbol för denna öppna konstnärliga frihet, där det enda förbjudna talet är hat, frihetens och demokratins fiende. Om konst är frihetens vetenskap, som Joseph Beuys uttryckte det, då är konst också hatets fiende och all avhumanisering av den andre.