Gustavo ALVAREZ

 

Gustavo ALVAREZ, Mexiko

 

Född 1973 i Mexico City, bor och verkar i Chihuahua.

Gustavo Alvarez Lugo, också känd genom sitt alter ego, Musgus, inledde sin bana som performancekonstnär i början av 2000-talet. Han började då omedelbart skapa aktioner på gator, torg och i kollektivtrafiken. Alvarez genomför sina verk såväl i det offentliga rummet som på konstgalleriet. Han säger sig uppskatta och stimuleras av kontakten med människor och grupper utanför konstinstitutionen. I oväntade möten med åskådare och förbi passerande som ”oavsiktlig publik”. Detta är också en fortsättning av hans egen verksamhet som inte enbart riktas mot konstvärlden. Sedan fem år organiserar han Performancear o Morir bland den mexikanska urspungsbefolkningen Rarámuri i Sierra Tarahumara.

I sina verk implementerar Alvarez tal-performativa verktyg från symbolisk antropologi. Han spelar vidare med en återbestämning av rummet i sin användning av objekt och symboler på ett typiskt sätt för en kollektiv fantasi. Han väver ofta en handling där ”den andre” spelar en aktiv roll och initierar så en process av dialog. Alvarez verk är genomsyrad av mexikansk kultur, men inte på något folkloristiskt sätt, men genom de objekt han använder som masker, hantverk, leksaker och andra som ingår i den mexikanska ursprungsbefolkningens liv vardag. Vilka han använder för att sätta samman en utbytesprocess av symboler som intelligent spelar med gränserna mellan det offentliga och det privata. Han skapar så temporära autonoma zoner i vilka konventionella regler för utbyte och handel är avskaffade.

Sedan 2007 leder han publika workshops för urspungsbefolkningen Rarámuri i Sierra Tarahumara. Alvarez har deltagit i festvaler som Performagia - national festival of performance, Mexico City; International Performance Congress i Valparaiso, Chile; Artist residency Contemporary Center for the Arts vid Tou Scene, Stavanger, Norge; 7a*11d International Festival of Performance Art, Toronto (2010) samt Infr’Action Venezia 2 (2013). Det är första gången som hans verk presenteras i Sverige.

Alvarez
Gustavo Alvarez. Ruth. 2011. © Gustavo Alvarez.