Omar GHAYATT

 

Omar GHAYATT, Egypten

 

Född 1976, bor och verkar i Kairo och Bern.

Omar Ghayatt gjorde sin kandidatexamen vid fakulteten för Art and Education i Kairo 1998. År 2003 grundade han teaterkompaniet "Studio Moroni" och presenterade sitt första stora konstverk, "Night Traveller" på Townhouse Gallery i Kairo. Han vann första pris för performancekonst på den 15: e egyptiska Ungsdomgsalongen samma år - det första priset som någonsin givits för performancekonst i Egypten.

Under de följande åren tog Ghayatts arbete honom till olika länder, däribland Frankrike, Bosnien, Turkiet, Polen och Korea. År 2007 kom han till Bern genom Pro Helvetia’s Artist in Residence program. Han återvände senare till Schweiz för att ta en magisterexamen i scenografi vid Zürich’s Konsthögskola. Sedan 2010 är han baserad i Bern, med en ateljé sponsrad av staden Bern, men är fortfarande associerad konstnär till Kairo’s Townhouse Gallery.

Omar Ghayatt tidiga intresse för drama, kombinerat med en stark känsla för det visuella, fick honom att utveckla sin egen karaktäristiska blandning av performancekonst. Tidiga verkar rör olika arkaiska teman som födelse, död, och den mänskliga existensen.

På senare tid har Ghayatt fokuserat på de spänningar som vi lever med i en mer globaliserad värld, och utforskar den omtalade "kulturkrocken" mellan Västerlandet och Orienten i verket "Made in Paradise" som utgår från ett samarbete med performancekonstnären Yan Duyvendak och dramaturgen Nicole Borgeat. Ghayatt’s senaste projekt, “If I Weren’t Egyptian, …” är en lek i gränslandet mellan fiktion och verklighet, och fokuserar på den universella mänskliga viljan att projicera förhoppningar och drömmar på en Annanstans.

Ghayatts arbete syftar till att utforska det universella genom det särskilda. Han använder ett tydligt, visuellt språk av bilder, scener och rörelser som kan förstås över hela världen.

Ni kan också besöka Omar Ghayatt's website för mer information kring hans arbete.


Ghayatt_2
Omar Ghayatt. Egypt. (detail) © Mariusz Marchewa Marchiewicz.