Marilyn ARSEM

 

Marilyn ARSEM, USA

 

Marilyn Arsem har varit verksam inom performancekonst sedan 1975, och har skapat allt från solo performances till storskaliga plats specifika verk som inkluderat performance och installationskonst.  Arsem har presenterat sina verk vid festivaler, konferenser, alternativa konstcenter, gallerier, muséer, och universitet i Nord och Sydamerika, Europa, Mellanöstern och Afrika.

Under senare tid har hon framförallt fokuserat på att skapa plats specifika performance verk, ofta i en festival kontext. Dessa verk är inte planerade i förtid, men skapade i relation till en plats som hon väljer vid sin ankomst. Hon engerarer sig så med det omedelbart omgivande landskapet, dess historia, användande eller politiska signifikation. Platser som hon skapat i relation till inkluderar allt från en tidigare missilbas från det kalla kriget i Förenta Staterna, ett Turkiskt bad från 1400-talet, en aluminium fabrik i Argentina och spanjorernas invasions position i Filippinerna.

Arsem är medlem och grundare av det legendariska Mobius, Inc., ett Boston baserat konstnärs kollektiv som nyligen firade sitt 30-års jubileum. Hon är även chef och Graduate Advisor för Performancekonstavdelningen vid the School of the Museum of Fine Arts, Boston som hon själv grundade och under åren byggt upp till en av USA's främsta utbildningsinstitutioner inom performancekonst.


forgetting-3-sofia-de-greande
Marilyn Arsem. Forgetting. PerfoPuerto Festival. Santiago, Chile. 2007. © Sofia de Grenada.