Dominic THORPE

 

Dominic THORPE, Irland

 

Född 1975, bor och verkar i Dublin.

Dominic Thorpe tog sin Master of Arts examen 2006 från National College of Art and Design i Dublin. Han hade tidigare tagit en examen vid Galway Mayo Institute of Technology. Genom att använda sig av olika medier som performance, vide, foto, installationer, och ljudinspelningar, undersöker hans verk den manliga identiteten som han identifierar genom idéer av privat och offentlig kamp. Genom att använda sig av kontexten och samarbetsgrundade processer har han på senare tid börjat utforska uppbyggnaden av relationer med individer och samhällsgrupper genom att skapa och placera verk i olika områden av Dublin där självmords nivån bland yngre är hög och konstant.

Dominic Thorpes arbete undersöker närvaro, erfarenhet och möten som avgörande verktyg för vår förståelse. Han är särskilt intresserad av den konstnärliga processens potential som ett sätt att förstå och svara på frågor om individuell och kollektiv tystnad.

Thorpe skriver att han ” utforskar olika delar av performance som en visuell konstform - Kropp, Material, Varaktighet, Subjekt och Kontext. Performancekonst behandlar närvaro och erfarenhet vid tidpunkten för mötet, både för konstnären och publiken. Närvaro, erfarenhet och möten är avgörande för förståelse. Jag ser till potentialen i den konstnärliga processen som ett sätt att förstå och svara på frågor om tystnad, makt och sårbarhet. Att skapa konstverk är ett sätt att inte tiga - att inte lägga till tystnaden.

Thorpe’s verk har visats på Irland och internationellt på Guangzhou Live 2011, Infr’Action Venezia 2011, Inbound på Bergen Kunstmuseum Norge 2010, Due Process II (med Sandra Johnston) The Third Space Gallery Belfast 2011 and Video Killed the Radio Star Royal Hibernain Academy Dublin 2009. Han har också haft enmans utställningar på 126 Gallery Galway 2010, the Mermaid Arts Centre Bray 2010 and The Courthouse Arts Centre Tinaheally, Wicklow 2009.THrope arbetar även i kollaborativa verk med performance Kollektivet www.theperformancecollective.com. Han har erhållit konstnärsbidrag från Arts Council of Ireland, Culture Ireland and the Kildare County Council.

Ni kan besöka Dominic Thorpe's website här.


_MG_9759
Dominic Thorpe. Untitled. Guangzhou Live 2011. © Guangzhou Live & the artist.