Alastair MacLennan, Nordirland

Född 1943, bor och verkar i Belfast.

"Fråga : Varför valde du performance som ditt konstnärliga medium ?
Svar : Inom performance finns det inget avstånd mellan konstnären och konstverket, då skapelseprocessen blandar ihop alla delar simultant, bortom en dualistisk och binär kategorisering av subjekt och objekt."

1997 representerade Alastair MacLennan Irland vid Venedig biennalen med ett multimedialt verk som högtidlighöll namnen på alla dem som dött som en följd av de politiska oroligheterna som pågick på Nordirland sedan 1969. Under 70- och 80-talet realiserade han långa, durationella performances i Storbrittannien och i USA på till till 144 timmar åt gången. Vanligtvis utan att vare sig äta eller sova. Hans verk behandlade sociala, politiska och kulturella frågor.
Sedan 1975 har han varit baserad i Belfast och var en av grundarna av Belfast Art and Research Exchange. Sedan 1975 har han undervisat vid Ulsters Universitet och drev under 11 år postgraduate programmet i konst i Belfast. Han pensionerades förra året som Research Professor in Fine Art och reser i stor utsträckning runt i såväl Europa, som USA, Kanada, Sydamerika och Aisen för att presentera sina actuations som är hans egen term för sina performance installationer.
Han har varit medlem av Black Market International sedan 1989.

För mer info, var vänlig klicka här .
Alastair-3
Alastair MacLennan. Infr'Action - Festival International d'Art Performance. Sète. 2005.