KONSTNÄRER

Sedan starten 2006 har Live Action presenterat några av de mest experimentella, vågade och välartikulerade performancekonstnärerna från världen över. Mer än 160 kosntnärer från över 40 länder har deltagit i festivalen sedan starten.

Det bör påpekas att Live Actions främsta urvalskriterium är konstnärlig kvalitet, och årets upplaga är inget undantag. Genom sitt mångsidiga konstnärliga innehåll, en intresserad publik och en förmåga att attrahera de mest inflytelserika internationella konstnärerna har Live Action utvecklat en profil som sätter sin prägel. Vi tror också starkt på vikten av jämställdhet, vilket är anledningen till att vi sedan många år presenterar ett helt jämställt program.

Årets upplaga kännetecknas av en stärkande grupp av konstnärer från olika generationer, med skilda bakgrunder från olika delar av världen, från Argentina, Kina, Finland, Frankrike, Norge, Irland, Litauen, Polen, Sverige och Schweiz. De konstnärer som samlats här är en uppvisning i mångfald och styrkan som dagens performancekonst besitter. Dessutom representerar de alla skilda estetiska utgångspunkter och artikulerar sig på mycket distinkta vis. Det är därför både en ära och ett privilegium att ha dem samlade här i Göteborg och Västsverige, som en uppvisning av den produktiva internationalismen i staden och regionen, en internationalism som vi fortfarande tror är en förutsättning för alla försök att utveckla samtidskonsten som ett mänsklig uttryck.