Kaveh AYREEK

 

Kaveh AYREEK, Afghanistan/Norge

Bor och verkar i Bergen, Norge

 

Kaveh Ayreek är performancekonstnär, fotograf, manusförfattare, teater- och filmregissör och född som afghansk flykting i Iran. Uppväxten som illegal invandrare i Iran gav honom ingen formell utbildning. Istället började han av en tillfällighet att arbeta med olika amatörteater grupper i Iran, och har sedan dess fortsatt att arbeta inom området som skådespelare, författare och regissör. När han bodde i Afghanistan deltog han i workshops och olika kurser samt arbetade som assistent åt flera kända afghanska regissörer.

Flera av Ayreeks pjäser och filmer har tilldelats nationella priser. Hos den persisktalande befolkningen i Afghanistan är han en välkänd konstnär. En av hans teaterpjäser har översatts, publicerats och spelats på franska. Han arbetade och bodde i Kabul och samarbetade med olika medieföretag och kulturcentra i Kabul. Efter Kabuls fall i augusti 2021, då talibanerna tog makten, tvingades han lämna sitt hemland för andra gången.

I de flesta av sina verk försöker han dela med sig av sina erfarenheter som medlem av den afghanska Hazara-minoriteten och som konstnär i exil. Han utforskar frågor som omdefiniering av identiteten som invandrare i en ny värld, samtidigt som han reflekterar över erfarenheterna från sitt hemland dess historia.