John HALPERN

 

John HALPERN, USA

Bor och verkar i New York

 

Under de senaste 40 åren har John Halpern i sin konst och sina filmer närmat sig och utmanat några av vår tids mest angelägna frågor med humor, eftertanke och estetisk intelligens. Allan Kaprow, initiativtagare till 1960-talets Happening-rörelse, sade att Halperns projekt är som "Fluxus med ansvar".

År 1977 var Halpern med och grundade Art Corporation of America Incorporated eller Art Corp, ett konstnärssamarbete. Tillsammans lanserade de Bridging, en kreativ lösning på de problem som massmedierna överväldigande fokusering på terrorism innebar. Det fridfulla, festliga spektaklet på alla New Yorks broar, fick stor uppmärksamhet i media och förvandlade nyheter till konst för miljontals tittare världen över. Konstnärerna, som alla arresterades och senare släpptes, klättrade uppför de eleganta, välvda hängkablarna på alla broar för att nå toppen. Trafiken till och från Manhattan stördes i hela staden. Bridging vann priset för årets bästa nyhet 1977 för ABC TV / Eyewitness News. Joseph Beuys sade att "Bridging är den första sociala skulpturen som använder massmedia som konst".

Joseph Beuys bjöd in Halpern att delta I det fria universitetet i Tyskland och de samarbetade med Joseph Beuys /Transformer, 1988, ett filmporträtt av Beuys som producerades under Beuys utställning på Guggenheim muséet 1979. Transformer finns i de flesta stora museer för nutidskonsts samlingar och har översatts till sju språk. I slutet av 80-talet skapade Halpern New Consume och Art For The 21st Century (som visades på Tate Modern 1993) och deltog i ytterligare tio år av offentlig interaktiv konst och medieskulptur internationellt. Dessa verk sätter betraktaren i positionen som konstnär/protagonist med mottot: "Konsumenterna är framtidens producenter".

Denna maxim exemplifierades av verk som Smokesculpture – vars 1 000 deltagare skickar cigarettrök tillbaka till cigarettfabriker; Fresh Air - mobila, interaktiva andningsstationer bestående av förseglade glaskuber som innehåller högproduktiva, syreproducerande växter med utrustning för sluten andning, som gör det möjligt för mer än 100 000 människor att utbyta luft mellan växter och varandra i Europa och Amerika. Ett annat verk var Breathsculpture då konstnären levde i ett hermetiskt förseglat glashus i 10 dagar tillsammans med 10 000 växter och andades en gång i minuten. 

John Halpern. CAI Capri QR Activation. Day 5. 2022.