Joël HUBAUT

 

Joël Hubaut, Frankrike

Född 1947, bor och verkar i Réville.

Född 1947, bor och verkar i Réville.

Joël Hubaut är en legendarisk nutida fransk konstnär som är känd för att inte ha slutat att vara en existentiellt rebell. Hans slogan ger en idé om hans verk : "LÅT OSS SLUTA GÖRA KONST ! LÅT OSS LEVA DET!"

Han inledde sitt arbete i slutet av 60-talet stimulerad av William Burroughs texter, Eric Satie’s musik, Wien Aktionismen, pop konsten och gruppen BMPT’s (Daniel Buren, Olivier Mosset, Michel Parmentier och Niele Toroni) teoretiska reflektioner. Blandningen av dessa brokiga källor styrde han sin verksamhet mot en hybrid och monstruös som han med humour beskriver som Peste-Moderne. Han skapar från början av 1970-talet sina första tecken av ”écriture épidémik” som invaderar alla sorters medium :objekt-människokroppen-fordon-platser, etc. således utvecklar han en process av förorening, rhizomic, multi-disciplinär och inter-medial i form av installationer och performances.

Joël Hubaut är en konstnär som är svår att klassificera. Han placerar epdemin och föroreningen (som en föruttänkt handling) i centrum av en reflektion kring konsten och samhället, hans utnyttjande av parodi och hån kan ibland ta en verkligen tragisk dimension. Hubaut har redan realiserat en mängd instasllationer och performances i Europa, USA, Brasilien, Kanada, Ryssland, Mexiko, Japan och Kina. Joël Hubaut är Professor i nya medier vid l’École Supérieure d’Arts & Média i Caen.

Joël Hubaut
Joël Hubaut, France