Rong XIE

 

Rong XIE, Kina/Storbritannien

Född i Sichuan,KIna. Bor och verkar i London.

Rong Xie studerade vid gymnasieskolan till Sichuan Fine Arts Institute innan hon flyttade till London där hon studerade Grafisk Design (BA) vid Central Saint Martins och Konst (MA) vid the Royal College of Art. Sedan 2011 har hon samarbetat med fotografen Jamie Baker i en serie foto performances. Som student vid RCA’s kurs Performance Pathways, ledd av professor Nigel Rolfe, blev Rong Xie’s arbete utvalt av curator Jonas Stampe för att ingå i den nionde upplagan av performancekonst festivalen Infr'Action - Festival International d'Art Performance i Sète 2013, samt till utställningen DigitaLive 2013/2014, ett showcase av kinesisk och skandinavisk performancekonst i Kanton, Kina.

Morgan verkar inom en icke-dualistisk estetik där idé och skönhet möter hårdhet, med unika och poetiska uttryck där viljestyrka och sårbarhet utgör en gemensam grund för en ny tillblivelse. Hennes verk refererar såväl till Kina som till Västerlandet, i en intuitiv analytisk undersökning där alla olika sorters konst medier kan ingå vare sig det handlar om kroppsmåleri till installation eller för den delen foto och video.

"Mitt namn är Echo Morgan, men mitt riktiga kinesiska namn är Rong Xie. Jag växte upp i Chengdu, pandans hem i sydvästra Kina. Jag flyttade till England när jag var 19. I mitt arbete tar jag på mig rollen som regissör, â??â??konstnär, berättare och filmskapare. Jag samlar och sätter samman möten, röster, texter och bilder från mina kulturella rötter i Kina och mitt dagliga liv i Storbritannien. Genom performancekonst och film utforskar jag den inneboende och komplexa relationen mellan våld, skönhet och sårbarhet, jag söker ompröva hur dessa rakt motsatta konstruktioner påverkar idéer om "jaget" och kroppen. Det finns tre vägar i mitt arbete: Berättandet, live performance och performance foto. Min berättelse har sina rötter i min familjs historia. Jag utforska mitt personliga minne som är djupt förkroppsligat med Kinas komplexa samhälle – som har genomgått en rad filosofiska, ideologiska och politiska förändringar. De visas som filmer, små böcker, noveller eller ljud verk. I mina performances förvandlar jag ofta ytan av min kropp till symboler: den kinesiska flaggan, blått och vitt porslin, guld fisk, kinesiska landskapsmåleri, risbollar och jade. Jag manipulerar nutida betydelser i en tranditonell ikonografi. Jag bjuder ofta in betraktaren att delta, och utvinner styrka från publiken emotionella sårbarhet, och känslor av oro, för att slutföra performanceverket i sin helhet. Här, sammanflätas mina känslor med publikens, i skapandet av ett symbiotiskt förhållande baserat på kontroll och makt. Alla fragmenten fungerar som en mekanisk reproduktiv cirkel baserat på min buddistiska Samsara filosofi.

Se mer på Rong Xie's hemsida.

Play video

Echo Morgan. Little Red Flower. Photo: Jamie Baker.