Pekka KAINULAINEN

 

Pekka KAINULAINEN, Finland

Född 1954, bor och verkar i Karjalohja

Pekka Kainulainen är en av pionjärerna inom finländsk performancekonst och tillhör tydligt tillhör det internationella avant-gardet inom dagens performance. Hans arbete andas poesi, känslor och mänsklighet. Kainulainen har varit aktiv, främst i Finland sedan början av 1980-talet. Hans arbete bär alltid med sig en stark känslomässig och fysisk närvaro, och på samma gång en lätt poetisk men djup mänsklighet som bara kan upplevas. På sätt och vis är Kainulainen en konstnärlig shaman, som ger en djup poesi och mänsklighet till dem som har chansen att uppleva hans verk.

 

"Det har gått mer än fyrtio år sedan jag började måla landskap. Sedan starten av min konstnärliga karriär har konstens betydelse varit som en bön för mig. Jag har försökt nå olika materialformer för att beskriva min vardag, där uttryck för natur, kultur och min inre värld skapar denna blandning i vilken jag lever. Att måla ett landskap med oljefärger är en långsam process jämfört med att springa genom en skog. Visst, naturligtvis är det relativt. Om din skog är en liten park i en stad kan du gå igenom den på några minuter. Men om du klättrar på ett högt berg och sedan tittar på landskapet därifrån kan måleriprocessen ta många timmar eller till och med flera dagar. Men att vandra genom vildmarken kan ta veckor eller månader.

För mig är det ingen skillnad på om det är en oljemålning som jag skapar eller en performance, eller en video på 60 sekunder. Att på något sätt visa min undran, önskan, rädsla, uppskattning, och beundran ... det tar lätt hela min livstid.

Tänker på min konst’s former... Poängen är inte tidslängden av din bön utan kopplingen. Denna planet är en större point än min navel. Poängen ligger inte i konsten utan i livet. Poängen ?

För mer nformation var vänlig och besök Pekka Kainulainens website.

Play video

Pekka Kainulainen. Flowerhead. Infr'Action Sète 2006. © Infr'Action and the artist.