Carlos MARTIEL

 

Carlos MARTIEL, Kuba

Född 1989 i Havana, Kuba, bor och verkar i New York.

Carlos Martiel är en yngre talang som redan har realiserat en lång rad imponerande verk, som Asentimiento vilken pryder årets Live Action poster. Socialt engagerad med en konceptuell hållning är hans verk ytterst enkla men metaforiskt slagkraftiga. De bär med sig ett innehåll och ett utförande som smälter samman till ren poesi. Det är svårt att inte bli tagen av hans bildskapande som är såväl vackert, innovativt som övertygande och konstant.

Martiel’s kreativa palett är bred, med ett val av objekt och material som han inte upprepar och som går bortom tradition och praxis. Om vi vågar hävda att hans verk tillhör något av det främsta inom dagens performancekonst, är det pga av hans förmåga att smälta samman ett konceptuellt djup med ett estetiskt bildspråk utfört med en skenbar enkelhet. En enkelhet som vi vet är svårt att skapa. Hans övertygande bilder slutar aldrig att förvåna oss, och vi kan bara vänta och se vad hans skall skapa för Live Action.

Carlos Martiel utexaminerades från National Academy of Fine Arts ”San Alejandro” i Havana, 2009. Under åren 2008-2010 studerade han vid Cátedra Arte de Conducta, under ledning av Tania Bruguera. Martiel’s verk har visats på Havanna Biennalen (2009), Pontevedra Biennalen (2010), Liverpool Biennialen ( 2010), Biennial “La Otra”, Bogota ( 2013), International Performance Art Biennale, Houston (2014). Martiel har även haft solo utställningar vid Contemporary Art Center “Wifredo Lam,” Havana (2012); Nitsch Museum, Naples (2013); Axeneo 7, Montreal (2013); Lux Gallery, Guatemala City (2013); och Steve Turner Contemporary, Los Angeles (2014).

Han har dessutom tilldelats ett antal priser som “CIFOS Grants & Commissions Program Award” i Miami, USA, 2014; “Arte Laguna” i Venedig, Italien, 2013; “Close Up Award” i Vallarta, Mexiko, 2012. Hans verk har ställts ut på Estonian Museum of Art and Design i Tallinn, Estland; Museum of Modern Art of Buenos Aires i Argentina; Bellevue Museum of Arts, Washington DC; samt Robert Miller Gallery i New York, bland andra.

Carlos MARTIEL
Carlos Martiel. Asentamiento (Settlement). 2012. photo : Gustavo Solar.