KONSTNÄRER

Live Action’s program är jämlikt och medvetet globalt med konstnärer bortom den västerländska hemisfären. Vårt utbyte med Kina har sedan 2011 givit oss en position som skyltfönster för kinesisk performancekonst utanför Kina i presentationer av såväl legendarer som yngre talanger. I år har vi bjudit in den historiska konstnären Huang Rui, ledare för sitt lands första nutida konstnärsgrupp som sprang upp efter Kulturrevolutionen 1979, the Stars. Vi har bjudit in honom till vår durationella programdel Live Time, där han kommer att presentera ett verk under tre dagar i Göteborg (26-27 augusti) och Borås (28 augusti).

Först ut i Live Time är dock den brittiska konstnären John Court som sedan 1999 använder åttatimmars dagen som ett kritiskt verktyg, med performances som genomförs under åtta timmar, för att undersöka ramarna för arbete och samhälle, samt för vår ekonomi och tid. Han kommer att present sitt verk som han har skapat just för Live Time i Göteborg (19-20 augusti) och Trollhättan (augusti 21).

Den durationella programdelen avslutas med en av Schweiz mest fängslande konstnärer, Anne Rochat, som genomför sitt verk i Göteborg (1-2 september) och Skövde (3 september). Hennes intima, explosiva och visuellt imponerande performances måste bara upplevas på plats.

Efter denna programdel, fortsätter Live Action i traditionell festivalform från den 6 till den 10 september. Det kvalitets täta programmet presenterar en eklektisk variation konstnärer från USA, Kuba, Kina, Indien, Italien, Finland, Storbritannien, Polen, Norge och Schweiz. Vi är stolta att kunna presentera ett program som inbegriper den New York baserade performancekonstnären Linda Mary Montano som sedan slutet av 1960-talet är en legendar inom konstfältet och arbetat med konstnärer som Chris Burden. Men även den kubanska konstnären Carlos Martiel vars politiska och socialt engagerade performances är såväl sköra som poetiskt subtila. Echo Morgan är en annan talang som efter sin utbildning vid Royal College of Art under professor Nigel Rolfe, visat sin performativa styrka och övertygande närvaro på festivaler som Infr’Action och utställningen DigitaLive. Den indiska konstnärinnan Bhupatrai Dimple Shah skapar även hon övertygande verk som står ut och som vi tror kommer att överraska. Från Arktis och Svalbard kommer den norska konstnären Stein Henningsen, som förutom att vara en av curatorn Jonas Stampe’s favoriter, ständigt går bortom de flesta förväntningar med ytterst fantasirika verk. En annan känd konstnär är Arti Grabowski från Krakow, Polen vars djupa erfarenhet och spännande verk får konst, risk och fara att smälta samman. Roberto Rossini är en annan mycket erfaren konstnär från Genua, Italien som tar med sig et poetiskt och estetiskt språk som kommer att få oss att känna och se mänsklighet i dess mest engagerade form. Slutligen, från Sverige har vi glädjen att presentera verk av två konstnärer från Göteborg, Benedikte Esperi och Dan Fröberg som båda arbetar mycket olika men som har vad som krävs för att stå ut och övertyga oss om vitaliteten i svensk performancekonst.

Linda Mary Montano posing as a young Bob Dylan, New York City, 1989.