Yann MARUSSICH

 

Yann MARUSSICH, Schweiz

 

Född 1966, bor och verkar i Genève.

Yann Marussich är en unik personlighet inom nutida dans, och realiserar performances som har en verklig inverkan på publiken: «skrapad, störande, provocerande, autentisk». Sedan 1989, har han signerat en mäng föreställningar och koreografier som har spridits över hela Europa och världen. Från 1993 till 2000 utvecklas han inom fältet som konstnärlig ledning som chef «Théâtre de l'Usine» (Genève) där han nästan uteslutande bjuder in samtida dans och mer specifikt nya uttrycksformer. Han är grundare av ADC Studio (Genève) som skapades 1993.

År 2001, Yann Marussich skapar han koreografin Bleu provisoire, hans första helt statiska verk. Sedan dess har han fördjupat sig i en introspektion och kontroll av stillhet samtidigt som han konfronterar sin kropp till olika kontakter, ja t.o.m. agressioner. Det är där det poetiska utrymme hos honom ligger i en ofta våldsam kontrast mellan vad hans kropp genomlider och en absolut UTTRYCKSLÖSHET.

Under de senaste tio åren har han framförallt utvecklats mot performance och body art i dess poetiska aspekt. I sina senaste verk som han anser som fullkomlig stil har presenterats vid en mängd festivaler i Schweiz och utomlands. «Autoportrait dans une fourmilière» [2003], «Morsure» [2004] «Traversée» [2004] «Blessure» [2005] och «Soif» [2006], "Bleu Remix», «Nuit de Verre» [2007 ] «Brisures», «Ex-Pres» [2009] och «Bain BRISE» [2010]. «L'Arbre aux Clous», «L'Oeuf du orm» och «Glassed» [2011] ett samarbete med Carter Tutti, en av pionjärna inom industriell musik. «Crash!» och «Hyphos» med studenter vid Genèves Konstindustriella universitet [2012] och Rideau! [2014]. I december 2015 kommer en retrospektiv av arbetet i Yann Marussich programmeras på BAC - Le Commun i Genève med stöd av FMAC.

År 2008 vann han Ars Electronica pris i kategorin Hybrid Konst med performancen Bleu Remix. Han var en associerad konstnär på Grutli Theater för säsongen 2010-2011. Sedan 2011 stöds Yann Marussich av Institutionen för kultur och Genèves kommunala fond for Nutidskonst (FMAC).

Yann Marussich presentaras med generöst bidrag från Pro Helvetia.


Yann Marussich. Bain Brisé. photo: Emilie Salquèbre (detail).