Pekka KAINULAINEN

 

Pekka KAINULAINEN, Finland

 

Född 1954, bor och verkar i Karjalohja

Pekka Kainulainen är en av pionjärerna inom finländsk performancekonst och tillhör tydligt tillhör det internationella avant-gardet inom dagens performance. Hans arbete andas poesi, känslor och mänsklighet. Kainulainen har varit aktiv, främst i Finland sedan början av 1980-talet. Hans arbete bär alltid med sig en stark känslomässig och fysisk närvaro, och på samma gång en lätt poetisk men djup mänsklighet som bara kan upplevas. På sätt och vis är Kainulainen en konstnärlig shaman, som ger en djup poesi och mänsklighet till dem som har chansen att uppleva hans verk.

I en essä om Kainulainens arbete konstaterar den finska författaren Iriis Pessa:

"Pekka Kainulainen använder i sin konst mytologiska metoder och skapar en berättelse för att beskriva olika sätt att uppfatta och förstå. I många av hans performances visar han publiken de interna förändringar som sker när känsla och tanke långsamt skapar bilder och nya betydelser. Hans arbete ger ofta uttryck för en mycket konkret uppenbarelse eller ett blottläggande.

Även om Kainulainen, i slutändan, är mycket allvarlig vad gäller de ämnen han tar upp, omfattar hans konst energiflöden av lekfull och carnivaleska skratt. Hans val av material är ofta överraskande. En förändrad varelse som har letat efter sitt verkliga jag är född och drar sin väg ut ur en hög med jord, gräs, under en älg hud, ut ur bubbelplast eller ur tryckta annonser. Ett gammalt ansikte skalas bort för att avslöja ett nytt. "


Pekka Kainulainen. Flowerhead. Infr'Action Sète 2006. © Infr'Action and the artist.